Het begon met Nils.

Waar ga ik wonen als ik groot ben? Ik krijg toch wel een eigen huis, net als mijn broer? Ik blijf echt niet altijd bij jullie wonen, maar jullie mogen wel heel vaak op bezoek komen. Dat zijn vragen die Nils (15 jaar) al twee jaar bezighouden. Diana en Ton, zijn ouders, zijn hiermee aan de slag gegaan. Wat is er nodig als Nils later zelfstandig gaat wonen? Wat is er nodig om hem het mooiste thuis te geven in Heerde, samen met anderen? 
 
Ze kwamen in contact met Co de Gooyer en Paul van Dalfsen van Nabij Netwerk. Zij helpen ons met het proces dat nodig is om te komen tot een Mooi Leven Huis, samen met andere ouders. Wat als het lukt?
 
En nu we al samen met andere ouders bezig zijn om samen te dromen en te werken aan het Mooi Leven Huis Heerde, vraagt Nils na iedere bijeenkomst “weten jullie al wanneer het huis klaar is?”

 

Het begint met de vraag van je kind, vol verwachting. Iedereen gaat een keer op zichzelf wonen, ik toch ook?  Dat onderdeel van het leven gun je je kind, je wilt als gezin een zo normaal mogelijk leven leiden. Dit wordt anders wanneer blijkt dat je kind een beperking heeft. Dan kom je voor steeds weer nieuwe uitdagingen te staan en zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Soms is er zorg nodig, vaak doe je dat als ouders nog zelf.

Ouders met een bijzonder kind zijn al lang geen gewone ouders meer, zij zijn ook bijzondere ouders geworden. De managers van hun bijzondere kind, 24/7. En dan een vraag: ‘Waar ga ik later wonen, mam? Pap?’. 

Een heel gewone vraag, die ook heel confronterend is. Het is je zoveelste uitdaging. Je had er misschien nog helemaal niet bij stilgestaan. Dat brengt veel vragen naar voren. Waar gaat je kind wonen? Wanneer is dat en hoe dan? Ben je in staat om je bijzondere kind een eigen plek, een eigen woning te gunnen en te geven? En wie gaat er voor ons kind zorgen? Steeds weer een nieuwe vraag, bij alle vragen die er al zijn.

Dit heeft ervoor gezorgd dat we al met een klein groepje bijzondere ouders sinds 2018 zijn gaan dromen. We hebben onze eigen ideeën als het aankomt op het leven (wonen, werken, vrije tijd) en zorg. Ons ideaal vinden we vaak niet in het huidige aanbod van zorgaanbieders. De gedachte om onze kinderen in een instelling te plaatsen, schrikt ons vaak bij voorbaat af. Het liefst zetten we onze eigen gezinsomgeving door in een wooninitiatief in een zo gewoon mogelijk huis (met de nodige zorg en begeleiding) en een passende omgeving, waarbij het gezin centraal staat en de zorg participeert. Dan kun je als bijzondere ouders weer gewone ouders worden. Het gezin (met een bijzonder kind) kan dan weer het leven leiden dat zij wenst. 

Samen willen we die droom voor onze kinderen mogelijk maken: een Mooi Leven Huis.